Příprava změny tarifů v elektroenergetice

Nastavení tarifní struktury v oblasti elektrické energie je v kompetenci ERÚ (Energetický regulační úřad) a všechny subjekty podnikající na regulovaném trhu se musí pravidly ERÚ řídit.

Budoucí tarifní struktura by měla reagovat na probíhající změny v energetice a s ohledem na očekáváný postupný růst výroby z obnovitelných zdrojů je zřejmé, že ve střednědobém horizontu bude třeba tarify upravit. Nová tarifní struktura by měla zajistit spravedlivé rozdělení nákladů mezi uživatele elektrické rozvodné sítě a také efektivnější využití distribuční soustavy, což umožní optimalizovat náklady na její provoz a zabezpečovat spolehlivou dodávku elektrické energie. Distribuční společnosti sdružené v ČSRES (České sdružení regulovaných elektroenergetických společností), a tedy samozřejmě i společnost ČEZ Distribuce, a. s., která zajišťuje provoz distribuční sítě pro téměř 3,6 milionu svých klientů v 11 krajích a zabezpečuje tak elektřinu pro téměř 6,5 milionu občanů ČR, jsou připraveny na tvorbě budoucího tarifního systému spolupracovat.